Twój koszyk jest obecnie pusty!
08 sie 5 MITÓW DIETETYCZNYCH
Według E „mit” oznacza fałszywe mniemanie o kimś lub o czymś uznawane bez dowodu. Niestety takie przekonania są dość chętnie powtarzane, a w internecie można znaleźć mnóstwo informacji wyssanych z palca o dobrodziejach lub szkodliwych związkach jakiegoś produktu.
Mity często są teoriami Pseudonaukowych twierdzeń czyli nieakceptowanych przez środowisko naukowe twierdzeń, nurty te nie są weryfikowane i nie ma żadnych dowodów na ich istnienie.
- Węglowodany – winowajca wszystkiego
Węglowodany to jeden z podstawowych makroskładników, którego główna rolą są funkcje energetyczne. Warto zauważyć, że węglowodany możemy podzielić na proste – potocznie nazywane cukry, a także złożone.
W internecie często możemy przeczytać, że jest to jeden ze składników diety zwiększający ryzyko nadmiernej masy ciała, cukrzycy typu II, nadciśnienia itp.
Jednym z podstawowych błędów jest ocenianie wszystkich węglowodanów w ten sam sposób – a one między sobą różnią się budową chemiczną, właściwościami, a także wpływem na odpowiedź glikemiczną organizmu.
Węglowodany może podzielić na cukry dodane i cukry wolne
CUKRY WOLNE: wszystkie monosacharydy i disacharydy dodawane do żywności przez producentów, osoby przygotowujące posiłki i konsumentów oraz cukry występujące naturalnie w miodzie, syropach i niesłodzonych sokach owocowych
CUKRY NATURALNE: zawarte w owocach, mleku, warzywach.
Nadmierne spożycie cukru zwiększa nie tylko ryzyko nadwagi i otyłości, ale także ryzyko zaburzeń metabolicznych. Dobrym rozwiązaniem jest ograniczenie spożycia cukrów prostych występujących w dużej mierze w słodyczach, słonych przekąskach, produktach wysoko przetworzonych np. Ketchup, kukurydza konserwowa, gotowych dań do odgrzania. Wymienione produkty śmiało można obarczyć winą zbędnych kilogramów.
- Żywność ekologiczna zdrowsza od normalnej
Pierwszym rzeczowym błędem, który rzuca się na pierwszy rzut oka jest fakt iż czy coś jest „zdrowsze” decyduje nie to z jakiej pracy dany produkt pochodzi ale to o jakim produkcie mówimy. Wysoką albo niską wartość odżywczą mogą mieć zarówno produkty ekologiczne jak też te z upraw konwencjonalnych.
To czy dana żywność jest ekologiczna związane jest z sposobem uprawy/hodowli – a to nie jedyny czynnik, który ma wpływ na jakość produktu – należy również uwzględnić proces przechowywania, przetwarzania i przygotowania do spożycia.
- Sól morska jest zdrowsza od soli kuchennej
SÓL MORSKA: pozyskiwana przez odparowanie wody ze słonej wody morskiej
SÓL HIMALAJSKA: wydobywana ze złóż u podnóża Himalajów
SÓL KŁODAWSKA: pozyskiwana z brył soli w kopalni (defacto sól morska)
Bez względu na to który rodzaj soli wybierzemy żadna z nich nie jest zdrowsza, różnica wynika z sposobu pozyskiwania i niewielką różnica makroskładników, takich jak: wapń, potas, magnez, żelazo.
Zawartość wyżej wymienionych mikroskładników jest jednak niewielka i nie ma istotnego znaczenia dla naszego zdrowia – soli nie możemy uważać za źródło potasu czy magnezu.
Wpływ soli na nasze zdrowie bez względu na źródło pochodzenia będzie takie samo.
- Cukier brązowy jest zdrowszy od cukru białego
Cukier brązowy, różni się od cukru białego przede wszystkim źródeł pochodzenia. Cukier brązowy jest pozyskiwany z trzciny cukrowej, natomiast cukier biały z buraków cukrowych.
Cukier który mamy w cukierniczkach na stole to sacharoza (ok. 99,5% sacharozy w cukrze) – dwucukier składający się z glukozy oraz fruktozy. Nie ma znaczenia, który cukier wybierzemy, ponieważ jest on źródłem cukru, który szybko uwalnia się do krwiobiegu i nie jest korzystny dla naszego zdrowia.
- Białko pełnowartościowe występuje w mięsie
Białko pełnowartościowe to białko, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, w odpowiednich ilościach i stosunku. Białka pełnowartościowe zapewniają maksymalne wykorzystanie ich do syntezy białek ustrojowych na potrzeby wzrost młodych organizmów i utrzymania równowagi azotowej osób dorosłych. Białka pochodzenia zwierzęcego takie jak: jaja, mleko, produkty mleczne, a także mięso zwierząt, ryb i drobiu – należą do źródła białek o wysokiej wartości odżywczej.
Za wzorzec białka uznaje się białko jaja kurzego, jest ono najbardziej zbliżone do białek ustrojowych człowieka dorosłego – zawiera komplet aminokwasów egzogennych.
Większość białek roślinnych posiada znacznie mniejszą wartość odżywczą – zawierają mniej lizyny, tryptofanu, metioniny i waliny. Mimo, że np. Nasiona roślin strączkowych można zaliczyć do wysokobiałkowych to zawierają aminokwas ograniczający (nie zawierają całego kompletu aminokwasów)
Aminokwas ograniczający ro taki aminokwas egzogenny, który występuje w danym produkcie w najniższej ilości w stosunku do białka wzorcowego.
W nasionach roślin strączkowych aminokwasem ograniczającym jest metionina. W produktach zbożowym aminokwasem ograniczającym jest lizyna. Warto zauważyć, że rośliny nasion strączkowych zawierają dużo lizyny natomiast produkty zbożowe posiadają dużo metioniny – łącząc np. Humus z chlebem dostarczamy pełnowartościowe białko.
Kiedyś sądzono, że trzeba łączyć wszystkie aminokwasy w jednym posiłku, obecnie wiemy iż nie jest to konieczne ponieważ aminokwasy syntezują się w ciągu 24h.
Mimo, że najlepszym źródłem białka są produkty pochodzenia zwierzęcego to jeżeli spożywamy wyłącznie produkty roślinne, nie powinniśmy mieć żadnego problemu z ich uzupełnieniem.
Bibliografia:
- Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik – Anita Beam
- Dietetyka sportowa – Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak
- Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka – Helena Ciborowska, Anna Rudnicka
Autor: Kasia Zapała
Sorry, the comment form is closed at this time.